Waterbehandeling

Samen op zoek naar de beste waterbehandeling

 

Ook al wordt zwembadwater gefilterd, bijkomende desinfectie is noodzakelijk om wieren en micro-organismen geen kans te geven.Een goede waterkwaliteit

 

pH-waarde 

Een goede pH-waarde ligt altijd tussen de 7,0 en 7,6. Is de waarde te hoog dan vergroot de kans op irritatie van de ogen en de huid. Ook het water elf wordt troebel. Is de waarde te laag, dan loopt u het risico dat de liners en kunststof- en metalen onderdelen beschadigd raken.

Hardheid van het water 

De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk die erin zit. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag er komt op de wanden, de filterinstallatie, enz. Het is dus belangrijk dat je de hardheid van je water op peil houdt.

Alkaliniteit

 De alkaliniteit drukt de hoeveelheid opgeloste mineralen in je zwembadwater uit. Is de alkaliniteit hoog genoeg, dan zal de pH-waarde van je zwembadwater stabieler blijven na een dagje zwemmen of een regenbui waarbij er ongezuiverd regenwater in het zwembad komt.

Chloor 

Chloor is een zeer goed ontsmettingsmiddel dat uw water tegelijk zuiver houdt. Toch is een juiste dosering essentieel. Een te hoog chloorgehalte veroorzaakt immers irritatie van de ogen en de huid.

 

Een gouden tip! METEN = WETEN

 

Er zijn verschillende manieren om je water zuiver te houden

Chloor

De klassieke manier om je water zuiver te houden is met chloor. Vroeger moest je dan een waterstaal testen om te zien welke producten je moest bijvoegen. Tegenwoordig kan dit veel eenvoudiger! De moderne installaties meten automatisch de pH- en Redox waarden van het water en voegen via doseerpompjes de onderhoudsproducten aan het water toe tot de gewenste waarden bereikt zijn. De tijd die u daarmee uitspaart, is extra tijd om te genieten van uw bad. De nieuwste modellen bieden ook de kans om via I-pad en smartphone de ontsmetting te bewaken en te bedienen. Het enige dat u nodig hebt, is een internetverbinding. Er zijn intussen ook heel wat alternatieven voor chloor op de markt. Zij vervangen chloor niet volledig maar verminderen het gebruik ervan. Dat is een goede zaak voor mensen die gevoelig reageren op chloor.

Zoutelectrolyse

Een electrolysecel zet het natuurlijke zout om in een desinfecterend product, verwant aan chloor maar zonder de vervelende nevenwerkingen van chloor zoals reuk en bleekgevaar. De micoro organismen worden vernietigd en het desinfecterend product wordt door de zonnestralen weer
omgezet in onschuldig zout. U moet dus geen gevaarlijke chemicaliën stockeren of hanteren en er is geen kans op irritatie van de huid of de ogen.

UV-sterilisatie 

Een UV-sterilisatiesysteem desinfecteert het zwembadwater op een krachtige en ecologische wijze. De bacteriën en andere, levende cellen die zich in het water bevinden, worden in de bestralingskamer gedood of kunnen zich niet meer voortplanten. Met UV-sterilisatie krijg je geen vorming van reactieproducten met de organische stoffen in het water. De leefduur van een lamp bedraagt ongeveer 9000 uren. Een minimum gebruik van chloor is nog noodzakelijk maar het verbruik daalt wel met ongeveer 50%.

Ionisatie

Een ander alternatief voor chloor is ionisatie. De ionisator maakt koperionen vrij die ervoor zorgen dat de algendeeltjes door de filter verwijderd kunnen worden. Ook bij ionisatie blijft het gebruik van chloor noodzakelijk maar het verbruik vermindert met zo’n 40%.
Opgelet: voor mensen met blond haar is dit niet meteen de ideale manier van waterbehandeling. De koperionen kunnen ervoor zorgen dat blond haar groen uitslaat.